EQUIP II 29/5/2012
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



Η Φροντίδα Ζωής Ε.Ε., η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που ειδικεύεται στην κατ' οίκον φροντίδα ηλικιωμένων και ΑμεΑ στην χώρα μας, σε συνεργασία με τη ΜΚΟ "Σωματείο Αρωγής Ηλικιωμένων & Ατόμων με Αναπηρία-ΦΡΟΝΤΙΖΩ, οργάνωσαν και υλοποίησαν τη Δευτέρα 28 Μαΐου 2012, με μεγάλη επιτυχία Επιστημονική Εκδήλωση με θέμα: "Φροντίδα Ηλικιωμένων: Η διαμόρφωση ενός νέου επαγγέλματος", στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Δια Βίου μάθησης Leonardo da Vinci Transfer of Innovation: EQUIP II (European Education, Competences and Qualifications in Home Care for Older People). Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο ξενοδοχείο Patras Palace.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης δόθηκε η δυνατότητα να παρουσιαστεί το πρόγραμμα EQUIP II και να γίνει ενημέρωση για τις αλλαγές που συντελούνται στο χώρο της εκπαίδευσης και κατάρτισης σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο και πως αυτές επηρεάζουν το χώρο της φροντίδας των ηλικιωμένων ατόμων.
Στη συζήτηση μετείχαν επαγγελματίες από τους χώρους της υγείας, της πρόνοιας και της εκπαίδευσης που αναφέρθηκαν διεξοδικά σε ζητήματα που έχουν άμεση συνάρτηση με το επάγγελμα του φροντιστή ηλικιωμένων, τις νεότερες εξελίξεις στο χώρο της κατ’ οίκον φροντίδας ατόμων τρίτης ηλικίας κ.α.
Ο κύριος Μέντης, υποψήφιος διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, έκανε μια αναφορά στο περίγραμμα του επαγγέλματος του φροντιστή ηλικιωμένων, και πως η ραγδαία αύξηση των ηλικιωμένων ατόμων στη χώρα μας οδηγούν στην ανάγκη ύπαρξης φροντιστών για την κάλυψη των όλο ένα και διογκούμενων αναγκών.

Ο κύριος Μαγκαφάς Παναγιώτης, κοινωνικός λειτουργός στη Γηριατρική και Γεροντολογική Εταιρεία Ν/δ Ελλάδος, μας ανέπτυξε τις καλές πρακτικές στο χώρος της φροντίδα ηλικιωμένων στη χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στην εμφάνιση πλέον και στη χώρα μας νέων τεχνολογικών συστημάτων υποστήριξης για τα άτομα της τρίτης ηλικίας στα πρότυπα των προηγμένων χωρών της Ευρώπης.
Τέλος ο κύριος Κολοκυθάς, εργαστηριακός συνεργάτης του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του ΑΤΕΙ Πατρών, έκανε μια ιστορική αναδρομή στα συστήματα κοινωνικής πολιτικής για τα ηλικιωμένα άτομα στην Ελλάδα (Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΑΠΗ κ.α.) και παρουσίασε μια σειρά από προτάσεις για τη ανάπτυξη μέτρων από την πολιτεία με στόχο την ουσιαστική κάλυψη των αναγκών της συγκεκριμένης πληθυσμιακής ομάδας.
Η συζήτηση που ακολούθησε μετά επικεντρώθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας στο τομέα της φροντίδας ηλικιωμένων και στις δυνατότητες βελτίωσης των εκπαιδευτικών και επαγγελματικών συνθηκών των ατόμων που ασχολούνται ενεργά με το χώρο της φροντίδας των ατόμων αυτών.